Transportation

Перед нами вже перша неділя в приготуванні до Великого посту, звана неділею митаря і фарисея. Те, що у цю неділю, своє приготування до Великого посту Церква починає з теми молитви, не випадково. Бо навернення, оздоровлення особисте чи ближніх є не лише справою наших людських старань, а є плодом Божої ласки, Божим даром, а ці дари людина отримує передусім через молитву. То Бог змінює, навертає, оздоровлює людину своєю ласкою. 

Смирення народжує покаяння. Зарозумілій і гордовитій людині тяжко каятися, тому що вона бачить себе кращою за інших. Гордість не викликає покаяння, а смирення приводить до нього. Тому іноді Господь попускає праведникам впадати у гріхи, щоб вберегти їх від гордості і смирити їхні серця. 

Великий грішник може швидше покаятися, ніж гордовита людина. Нам треба боятися гордості, як вогню, бо вона може навіки погубити наші душі. Най­вищого ангела – Денницю – згубила гордість і зробила з нього диявола. Він був найближчим до Бога, а опинив­ся на землі. Ісус Христос сказав: “Я бачив сатану, ­­­що, як блискавка, впав з неба” (Лк. 10, 18).
Притча про митаря і фарисея вчить нас смирення: “Всякий, хто підноситься, принижений буде, а хто принижує себе, піднесеться” (Лк. 18, 14). 

Святої неділі у нашому храмі було відслужено Божественну Літургію. Її очолив благочинний храму прот. Іван Касенич у співслужінні прот. Михаїла Гуменюка та диякона Тараса Юречко.

Під час Богослужіння були звершені Таїнства Сповіді та Причастя. Після чого кліром храму було прочитано молитви за Українську державу та за визволення її від загарбників, а також за воїнів-захисників України. Наприкінці Літургії було відслужено молебень.

Після Літургії отець Іван звернувся до віруючих з повчальним словом у якому розкрив значення притчі про митаря і фарисея для православного християнина.